به گزارش ميراث آريا (chtn) ، ابراهيم رشيدي در نشست تحولات آماري جمعيت کشور که صبح امروز در سازمان ثبت احوال برگزار شد، به شعار روز جهاني جمعيت اشاره کرد و گفت: شعار امسال «همه به شمار مي‌آيند» در نظر گرفته شده که جنبه کيفي جمعيت را در بردارد.

وي افزود: بعد از آمار سرشماري سال 1345 که مشخص شد جمعيت کشور در جهت رشد قرار گرفته است، مرحله اول کنترل جمعيت و تنظيم خانواده در سال 1348 مصوب و برنامه‌هاي لازم از طريق وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي دنبال شد.

رشيدي تصريح کرد: اين امر تا پيروزي انقلاب اسلامي ادامه داشت تا اينکه تنظيم خانواده رها شد و بعضاً تشويق به افزايش مواليد نيز صورت گرفت و در سال 65 افزايش چشمگيري نسبت به دهه پيش از آن به وجود آمد.

به گفته وي، اگر اين رشد ادامه پيدا مي‌کرد جمعيت کشور در 20 سال، دو برابر مي‌شد.

مديرکل آمار و اطلاعات کشور اظهار داشت: اداره سلامت و تنظيم جمعيت در وزارت بهداشت تأسيس و منجر به کاهش رشد جمعيت از 3.5 درصد به 2 درصد کمتر از يک دهه شد.

وي تصريح کرد: بعد از اجراي مرحله دوم که در سال 1365 اجرا شد، تا دهه 70 مواليد کشور از 2 ميليون نفر در سال به يک ميليون و 300 هزار نفر رسيد.

رشيدي خاطرنشان کرد: با توجه به اينکه متولدين دهه 60 در دهه فعلي به سن ازدواج رسيده‌اند با بچه دار شدن خود باعث افزايش روند جمعيت شده‌اند که پيش بيني مي‌کنيم اين افزايش تا دهه 90 ادامه داشته باشد.

وي افزود: بر اساس آمارهايي که به صورت تفکيکي از مناطق مختلف کشور بدست آمده لازم است موضوع کنترل هوشمند جمعيت را دنبال کنيم؛ چرا که در برخي استان‌ها با افزايش مواليد رو به‌رو هستيم درحالي که نبايد چنين روندي را شاهد باشيم و برخي ديگر از استان‌ها نيازمند تشويق براي داشتن مواليد هستند.

مديرکل آمار و اطلاعات کشور گفت: موضوع کنترل هوشمند جمعيت نيازمند برنامه‌ريزي و سياست‌گذاري‌هاي لازم است.

وي گفت: براي افزايش مواليد بايد در اقشاري تلاش کرد که از نظر اقتصادي در سطح مطلوبي بوده و آگاهي بالايي دارند چرا که اگر خانواده‌هاي کم درآمد با سطح آگاهي پايين، به افزايش مواليد بپردازند اکثر فرزندانشان به شغل‌هاي کاذب خواهند پرداخت.

وي به ارائه آمار و ارقام کمي ثبت پرداخت و گفت: در سال 88 نسبت به سال 87، با افزايش مواليد و ثبت فوت رو به رو بوده‌ايم که علت افزايش ثبت فوت، ثبت فوت‌هاي معوقه بوده است.

رشيدي تصريح کرد: علي‌رغم اينکه جمعيت در معرض ازدواج رو به افزايش است ولي شاهد افزايش کمي در زمينه ازدواج بوده‌ايم؛ اين در حالي است که آمار طلاق در 3 ماهه نخست سال نسبت به زمان مشابه در سال گذشته افزايش داشته است.

وي ادامه داد: در 3 ماهه نخست سال جاري، 328 هزار و 164 ولادت ثبت شده که نسبت به سال گذشته حدود يک درصد افزايش داشته است؛ ولي در مناطق شهري و روستايي اين ميزان متفاوت است.

مديرکل آمار و اطلاعات کشور درباره تعداد وقايع ولادت جنسي،‌اظهار داشت: در مقابل هر 105 واقعه پسر 100 واقعه دختر داشته‌ايم.

وي به بحث نرخ مواليد اشاره کرد و گفت: در 3 ماهه نخست سال وضعيت نرخ مواليد به صورت 18 در هزار بوده يعني در مقابل هر هزار نفر، 18 نفر به دنيا آمده‌اند که اين آمار در سيستان و بلوچستان 28 در هزار بوده و از ميانگين کشوري بالاتر است؛ در حالي که استان گيلان آمار 12 در هزار را به خود اختصاص داده است.

رشيدي تصريح کرد: بيشترين ولادت براي مادران گروه سني 24 تا 29 سال است که 105 هزار و 169 واقعه بوده است.

وي گفت: در 3 ماهه نخست سال 104 هزار و 505 ثبت فوت داشته‌ايم که نسبت به سال گذشته افزايش داشته است؛ نسبت جنسي فوت شده‌ها، 117 فوت مرد در مقابل 100 زن است که مقداري از آن به عدم ثبت به موقع زنان به ويژه در مناطق روستايي مربوط مي‌شود.

مديرکل آمار و اطلاعات کشور به آمار ازدواج در 3 ماهه نخست اشاره کرد و گفت: در اين برهه زمان 257 هزار و 718 واقعه ازدواج داشته ايم که نسبت به مدت مشابه سال قبل 5.5 درصد افزايش داشته و اميدواريم تا پايان سال با اين روند رو به رو باشيم.

وي ادامه داد: بيشترين ازدواج مردان در گروه سني 20 تا 24 بوده که اين آمار در مورد زنان نيز صدق مي‌کند ولي اين گروه سني از مردان با زناني در گروه سني 15 تا 19 سال انجام شده که بيانگر تداوم ازدواج در گروه سني پايين دختران به ويژه در روستاها است.

رشيدي به آمار طلاق اشاره کرد و گفت: در 3 ماهه نخست سال 33 هزار و 65 واقعه طلاق به ثبت رسيده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 8 درصد افزايش داشته است اما اين افزايش نبست به سال 88 ، 6درصد کاهش داشته است.

وي گفت: بيشترين طلاق مردان در گروه سني 25 تا 29 و در زنان 20 تا 24 سال است؛ همچنين در 3 ماهه نخست سال جاري 1238 واقعه طلاق در گروه سني بالاي 60 سال داشته‌ايم.

رشيدي در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبني بر اينکه موضوع کنترل هوشمند جمعيت چه راه حلي براي تشويق افراد تحصيلکرده با وضعيت اقتصادي مطلوب پيش بيني شده است؟ گفت: اين موضوع نياز به کار کارشناسي دارد چرا که تشويق به صورت رسانه‌اي و نشست‌هاي آموزشي براي خانواده‌ها ديگر تأثير چنداني نخواهد داشت و اکثر خانواده‌ها معتقدند حتي يک فرزند نيز هزينه بسياري دارند.

وي با بيان اينکه رشد مواليد کشور انفجار جمعيت را به دنبال نخواهد داشت، گفت: رشد جمعيت ما حدود 1.3 درصد در سه ماهه نخست سال است و حدود 57 سال طول مي‌کشد با اين روند جمعيت کشور دو برابر شود.

رشيدي با اشاره به اينکه ساختار جمعيت کشورمان در سطح جواني و ميانسالي است، گفت: درصد سالمندي در دهه فعلي آمار 5.5 درصدي را نشان مي‌دهد ولي توسعه مربوط به جمعيت، جمعيت مطلوب و متناسب با وضعيت اقتصادي و فرهنگي جامعه است.000

انتهای پیام/

کد خبر 1389042844